Watch Foundation for Responsible Robotics cofounder and president, Aimee van Wynsberghe, explain to this TV host exactly why ethical considerations are so critical right now.

The interview is in English. Here’s the description in Dutch, courtesy 7ditches.TV.

‘Robots are coming.’ Dát weten we allemaal. Maar kunnen robots ook op ethische wijze handelen? Verantwoordelijkheid nemen? 7 Ditches sprak met een expert op dit gebied: Aimee van Wynsberghe, co-director foundation for responsible robotics. Surgical roboticaTijdens haar studietijd raakte Aimee in de ban van robotica. De eerste robot waar ze mee in aanraking kwam was tijdens haar bijbaan bij Canadian Surgical Technologies & Advanced Robotics (CSTAR). Samen met een team testte Aimee The da Vinci Surgical System voor robotic surgery. Aimee: ‘Tijdens deze introductie met surgical robots wist ik het: this is it.’ Een robot opereert nu nog samen met een arts. Maar is het mogelijk om een robot zelfstandig een operatie uit te laten voeren? ‘Daarin wordt de ethische kant van robotic surgery belicht. Het gaat er niet om of dat mogelijk is, het gaat er om of we dat wel moeten willen en waarom wel of niet. Want wie is er verantwoordelijk als er iets misgaat? De dienstdoende arts, het bedrijf dat de robot maakt, de ontwerper of het telecommunicatiebedrijf?’ Seks met een robotDe Foundation for Responsible Robotics (FRR) heeft een onderzoek gepresenteerd over onze seksuele toekomst met robots. Ook hier is de hamvraag: ‘Is het ok als men in de toekomst seks heeft met robots? Moeten we dit wel willen? Waarom moeten we dit willen?’ Deze aflevering gaat dieper in op onze relatie met robots: nu en in de toekomst. Een must-watch!

Disc: Aimee von Wynsberghe is on the founding editorial team here at RobotRepublic, and the FRR she founded with Noel Sharkey is our patron.